Japonki nie tyją i się nie starzeją?



Jak to się dzieje, że Japonki są szczupłe i tak długo młodo wyglądają? Nie wspominając o budzącej zachwyt cerze i lśniących włosach? Wielu ich sekretu upatruje własnie w diecie. Rąbka tajemnicy uchyla Naomi Moriyama wraz z mężem Williamem Doyle'm. 

Ich książka to przedstawienie pewnej filozofii jedzenia, czy myślenia o jedzeniu, ale również duża dawka ciekawych przepisów.

Najbardziej podoba mi się pewna nauka sztuki jedzenia, tak bym to określiła. Ponieważ, jak wiadomo Japończycy do rangi sztuki potrafią wynieść chyba dosłownie wszystko, w tak ważnej dziedzinie życia, jak jedzenie, nie mogliby postąpić inaczej. 

I tak oto autorzy opowiadają nam o swoich doświadczeniach, Naomi zdradza sekrety kuchni swojej mamy i pokazuje, że jedzenie w innych proporcjach, bez pośpiechu i przy równie istotnym, jak potrawa umiejętnym jej wyeksponowaniu, jest bardzo ważnym elementem prawidłowego, zbilansowanego odżywiania 

Spróbowałam kilku przepisów (składniki znalazłam w zieleniaku oraz sklepie Nobi) I muszę przyznać, że jest to ciekawe doświadczenie. Z pewnością wymaga pewnej praktyki, ale jest warte spróbowania.

W książce przepisy przeplatają się  z historią rodziny Moriyama, kulturowymi doświadczeniami i filozofią jedzenia. Jest to hiper pozytywny przekaz, motywujący do wprowadzaniu w życie zmian. Na pewno nie jest to całościowy obraz, gdyż najnowsze badania pokazują że Japonki miewają dosyć często wręcz obsesję na punkcie odżywiania (lub nie), niemniej w tej książce pokazana jest ta pozytywna strona zwyczajów japońskiej kuchni. 

Co bardzo fajne prezentowane potrawy są bardzo różne-nie jest to tylko sushi na 200 sposobów lecz inne przepisy tradycyjnej kuchni japońskiej, a w zasadzie tokijskiej.

Udało mi się znaleźć krótki wywiad z autorami:

Dlaczego Japonki nie tyję? Dzień Dobry TVN



Oraz autorkę w akcji:



Trochę szkoda, że w Polsce nie mamy dostępu do wszystkich oryginalnych produktów, ale może udałoby się samodzielnie wychodować w Polsce niektóre warzywa ? Jestem na tropie odpowiednich nasion:) Autorka zresztą sugeruje jakich produktów dostępnych w nie-japońskich sklepach można użyć do danej potrawy.

Niektóre badania opisywane w książce już się zdezaktualizowały, nowe można poznać tutaj. Jak widać procent osób otyłych wciąż jest zaskakująco niski :)

Polskie wydanie dostępne od niedawna dzięki Wydawnictwu Muza.
Japonki nie tyją i się nie starzeją? Japonki nie tyją i się nie starzeją? Reviewed by dot on października 30, 2016 Rating: 5

Brak komentarzy:

Home Ads

Obsługiwane przez usługę Blogger.