Co z tą kawą?




Rok 2016, styczeń
Rozmowa przy stole schodzi na temat kawy - co, jaka, jak przestać pić, która to świństwo, która działa, która nie, w czym pomaga itp. Na blacie stoi słoik kawy liofilizowanej. No właśnie...jakiej? Po bliższej lekturze internetów w temacie...

Rok 1901
Satori Kato wymyśla proces technologiczny zwany liofilizacją. Polega to na specyficznym przygotowaniu produktów poprzez suszenie przez wymrażanie. Napar z kawy zagęszcza się a następnie w temp -40 dzięki procesowi sublimacji w komorze z niskim ciśnieniem usuwa wodę. w 70-96% Powstaje w ten sposób rozpuszczalny w wodzie granulat. Żywność nie traci swoich walorów oraz pozbawiona jest bakterii i innych drobnoustrojów. Liofilizacji można poddawać w zasadzie dowolne produkty spożywcze i dzięki temu może ona być długo przechowywana w dowolnych temperaturach
W 1938 marka Nescafe wprowadziła wynalazek na rynek po raz pierwszy sprzedając kawę liofilizowaną. Technologia znalazła zastosowanie w przygotowywaniu żywności do specjalnych celów - dla żołnierzy podczas II wojny światowej, astronautów, himalaistów, żeglarzy.

Inspired by Japan zaskoczone tym w jakich sytuacjach natrafia na japońskie wynalazki:)






Co z tą kawą? Co z tą kawą? Reviewed by dot on stycznia 04, 2016 Rating: 5

Brak komentarzy:

Home Ads

Obsługiwane przez usługę Blogger.